Norge
– Har ikke noe å skjule
Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder har ikke noe å skjule. Det sier hans advokat Cato Schiøtz.

Jo Lunder er tidligere sjef i Vimpelcom. Selskapet er siktet for å ha betalt ulovlig for å få telelisenser.
Økokrim har også siktet Lunder i saken. Tirsdag slapp han ut av varetekt. I dag møtte Lunder pressen. Lunder stilte sammen med advokatene Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt.
– Han har intet å skjule. Han mener at jo mer åpenhet det er om hans rolle, desto bedre er det for hans sak, sa Schiøtz.
Det var Økokrim som ønsket å varetektsfengsle Lunder. Men Borgarting langmannsrett var ikke enig. Retten sa det ikke var skjellig grunn til mistanke. Det er uvanlig at retten avgjør et slikt spørsmål, sa Schiøtz.
– Etter det vi vet i dag, er det ikke grunnlag for å straffe Lunder for noe, la han til.
Lunder var medlem av styret til Vimpelcom i 2005 og 2006. Da mente Lunder at man måtte være forsiktig når man skulle satse i Usbekistan.
Schiøtz mener Økokrim ikke har vært ærlige om hva Lunder mente.
– Han var helt klart på at man måtte være forsiktig. Det står i dokumentene fra styremøter, sa advokaten.
– Jeg føler at jeg har gjort det jeg kunne. Jeg kan ikke se hva annet jeg kunne ha gjort, sa Lunder.
Lunder ble konsernsjef i Vimpelcom i 2011. Kort tid etter fikk Lunder beskjed om mulige ulovligheter. Beskjeden gjaldt de nye 4G-lisensene i Usbekistan.
Da Lunder mottok varselet, stanset han alt arbeid med avtalene. Så startet han en granskning.
– Det arbeidet vi gjorde den gangen, var grundig og godt. Jeg sa at vi ikke skulle underskrive noen avtaler før vi hadde undersøkt dette bedre, sa Lunder.
Økokrim er ikke imponert over kritikken fra Schiøtz.
– Han sa veldig mye. Men måten han beskriver fakta på er ikke helt nøyaktig, sier Marianne Djupesland i Økokrim til nyhetsbyrået NTB.
Hun legger til at Økokrim jobber med å finne ut om Lunder gjorde noe straffbart da han var sjef i VimpelCom.
Ifølge Djupedal mente flertallet av dommerne i Borgarting lagmannsrett at det trolig har skjedd korrupsjon. Og Lunder godkjente at det ble betalt penger. Men at Lunder trolig skjønte at det var snakk om en bestikkelse, fant ikke retten bevis for.
– Vi forsøker å finne ut av hva Lunder visste. Det er sentralt i etterforskningen. Vi vil vite hva Lunder gjorde for å finne ut hva denne avtalen dreide seg om. Først når vi har fått kartlagt det, kan vi si om han bør straffes eller ikke, sier Djupesland.