Norge

Flere skeptiske til olje-boring

Olje-lekkasjen utenfor USA skremmer folk. Flere blir skeptiske til boring i Lofoten og Vesterålen.

SKREMMER: Olje-utslippet utenfor USA skremmer folk. Ekspert tror flere blir skeptiske til å bore utenfor Lofoten.
Publisert Sist oppdatert

20. april var det en eksplosjon på olje-plattformen Deepwater Horizon. Plattformen sank i havet. Det skjedde i Mexicogolfen utenfor USA. Olje-brønnen begynte å lekke.

Mellom 75 og 120 millioner liter olje har lekket ut i Mexicogolfen. Det tror amerikanske myndigheter. USAs justisminister åpner for etterforskning av olje-utslippet.

LES MER HER: Olje truer dyr og mennesker

– Ulykken vil styrke skepsisen mot åpningen av områdene rundt Lofoten og Vesterålen. Men jeg vil ikke si om det er en god grunn for det, sier Rögnvaldur Hannesson til Finansavisen. Han er NHH-professor.

Bellona er en miljø-organisasjon. De sier at de har bevis på at lignende hendelser har skjedd i Norge. Det skriver Dagens Næringsliv.

Frederic Hauge er leder for Bellona. Han viser til olje-feltet Snorre i Nordsjøen. Det drives av selskapet Statoil. Der var det gasslekkasje i 2004. En stund var det fare for utblåsning. Da lekker olje eller gass ut i havet. Hauge viser også til brønnproblemene på olje-feltet Gullfaks. Og lekkasjer fra flere avfallsbrønner.

Det diskuteres om det skal bores etter olje i Vesterålen og Lofoten. Bellona mener at utslippene må få følger for den diskusjonen. De sier at de vil legge fram bevis neste uke.

Naturvern-forbundet mener at olje-katastrofen også må få følger for olje-arbeidet som skjer nå. De krever at boring på store dyp stanses.

NYHETSGRAFIKK: Her kan du se hvor oljen treffer land. SE MER HER: Oljen truer dyrene

– Selv om usikkerheten er liten, er konsekvensene enorme dersom en ulykke skjer, sier Lars Haltbrekken til DN. Han er leder for Naturvern-forbundet.

LES MER HER: Oljen har nådd land

Inger Anda er presse-talskvinne i Petroleums-tilsynet. Hun sier at olje-katastrofen i Mexicogolfen ikke har gjort at reglene i Norge strengere. Men hun utelukker ikke at det kan skje.

– Helt siden katastrofen har vi jobbet med å finne ut hva som kan ha skjedd, sier hun.

Johan Petter Barlindhaug er styreleder i det nordnorske olje-selskapet North Energy. Han tror at det også blir strengere regler i Norge.

– Samtidig vil nok alle selskaper være ekstra forsiktige nå etter denne ulykken, sier Barlindhaug til DN.

LES MER HER: Lekker enda mer

Utslippet har gjort at folk stoler mindre på olje-selskapene. Det tror Thina Saltvedt. Hun er olje-analytiker i Nordea Markets.

Det blir økte krav til tiltak for miljø og sikkerhet. Det blir også dyrere å produsere olje.

– Det gjør det dyrere for olje-selskaper å få tilgang til nye områder. Som for eksempel Lofoten og Vesterålen og områdene i nord, sier Saltvedt til Finansavisen.

Powered by Labrador CMS