Norge
FHI-overlege mener det var en tabbe at så mange skoler måtte stenge
Flere skoler har vært stengt helt eller delvis under korona-pandemien. Det var feil å gjøre, mener Preben Aavitsland hos FHI.

– Det å stenge skolene var en tabbe. Det skulle ikke vært gjort. Det var unødvendig, sier Preben Aavitsland til kanalen NRK. Han er overlege hos Folkehelse-instituttet (FHI).
Han mener det bidro til å skape et inntrykk av at korona-viruset var farlig for barn.
– Det er veldig få barn som er blitt alvorlig syke av viruset, sier Aavitsland.
Han minner om at FHI stort sett var mot å stenge skoler under det meste av pandemien. Aavitsland sier det også var noe FHI kjempet for å unngå.
For flere kommuner og Helsedirektoratet (Hdir) hadde mer lyst på å stenge skolene. Det har vært store konsekvenser av de valgene, ifølge Aavitsland.
– Flere steder i verden har det krevd svært lite før skolene ble stengt. Det vi ser nå er at barn nede i to- til treårsalderen går med munnbind, eller skal bli vaksinert, sier han.
Barn ville blitt minst syke, og burde derfor fått lide minst, mener Aavitsland.
Espen Nakstad er assisterende direktør i Hdir. Han mener kritikken er feil. Nakstad mener det var behov for å stenge skoler for å hindre at smitte ble spredt.
– Jeg tror de fleste er enige i at hvis målet var å få kontroll på pandemien og hindre smitten raskt, så er var det å stenge ned et effektivt tiltak, sier han til NRK. Årsaken er at det førte til at folk flyttet mindre på seg i samfunnet.