Norge

Én av tre nordmenn sier de ble utsatt for lovbrudd i 2020

Forskere har spurt 24.000 nordmenn om de ble utsatt for et lovbrudd i 2020. Nesten én av tre svarer ja på dette.

Bildet er et illustrasjonsfoto som skal vise en ung innbruddstyv som er i ferd med å ta seg inn i et hus. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
FLERE: I en ny rapport sier én av tre at de ble utsatt for et lovbrudd i 2020. Det tilsier at det kan være mange som lar være å anmelde saker til politiet.
Publisert Sist oppdatert

Det viser en rapport som er laget av NOVA ved Oslo Met. De forsker på velferd. De har spurt er over 24.000 personer om uro og om de har vært utsatt for lovbrudd. Svarene ble kjent i Nasjonal trygghets-rapport.

I den blir det kjent at nesten én av tre sier de er utsatt for minst en form for lovbrudd. Det svarer 32,2 prosent av de som er spurt. Det er en større andel enn det som er kjent gjennom offentlige tall. Årsaken er at disse kun regner med lovbrudd som er anmeldt. Men i Nasjonal trygghets-undersøkelse vil de også finne ut hvor mange som lar være å anmelde dette.

Flere unge enn eldre sier de har blitt utsatt for lovbrudd. Nesten 60 prosent av alle under 20 år som svarte at de var utsatt for minst ett lovbrudd i 2020. Færre enn 20 prosent av dem over 65 år svarte det samme.

Menn var mer utsatt for tyveri, ran og innbrudd. Damer var mer utsatt for seksuell vold og trusler.

1,6 prosent av de spurte svarer at de ble utsatt for seksuell vold minst én gang. Det var mer unge damer mellom 16 år og 24 år som var mest utsatt for alle typer seksuell vold. De fleste lot være å anmelde saken. De svarte at det ofte var en venn eller bekjent som utøvde volden, og ofte at det skjedde i en privat bolig. Det skriver forskerne i rapporten.

Det er også langt flere som melder om hatkriminalitet enn det som blir anmeldt. 3,8 prosent sier de ble utsatt for det minst en gang. De vanligste typene for slike lovbrudd er trusler og trakassering. Så mange som 38 prosent av personer med innvandrings-bakgrunn sa at de hadde blitt utsatt for dette. Også folk med nedsatt funksjonsevne sier de ofte ble utsatt for hatkriminalitet. Det samme svarte homofile, lesbiske og bifile.

Rapporten viser også at få av de som ble lurt av kriminelle på data, valgte å anmelde saken. Det gjelder særlig de som ble utsatt for bedrageri ved kjøp av varer eller tjenester på nett. De som anmeldte slike saker, var også dem som tapte mest penger.

Selv om mange sier de er utsatt for et lovbrudd, er det svært få som er redde for å bli utsatt for et. Bare to prosent sier de lever med stor uro for det. Men damer er mer redde for det enn menn, og det gjelder særlig unge damer.

Det var ganske like svar i hele landet på hvor mange som mente at de var utsatt for et lovbrudd. Det var litt flere i Oslo, og litt færre i Vestland, Nordland og Møre og Romsdal.

De som har laget rapporten sier også at selv om folk sier de er utsatt for et lovbrudd, så kan det være feil. For selv om det kan føles slik, så er det ikke sikkert at det er et brudd på loven. De minner også om at det kunne blitt et annet resultat om de hadde spurt flere enn de gjorde.

Powered by Labrador CMS