Norge

Disse norske grønnsakene kan du spise nå

Grønnsaker høstes så sent som i november i Norge. Dette høstes på jordene nå.

AVLING: Avlingen fordeles mellom andelseierne, som kan glede seg over usprøytede og ultrakortreiste grønnsaker. Foto Lars Olav Stavnes
AVLING: Poteter er én av grønnsakene vi dyrker mye av i Norge.
Publisert Sist oppdatert

Grønnsaker er på vei inn til lagring. Det kan nordmenn nyte godt av utover vinteren. Det skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.

Det har vært utfordrende å høste i år. Det melder bønder og produsenter. Mange jorder er våte i år. Flere steder har det blitt høstet for hånd. Våte jorder har gjort det vanskelig å kjøre tunge maskiner.

– Det er nå bare grønnsaker igjen ute i Rogaland. Der er det fortsatt gode forhold for høsting, sier Sigurd Sylling. Han er med i foreningen Grøntprodusentene.

I Rogaland høstes blant annet rosenkål, purre og stangselleri. På Østlandet er alle poteter og grønnsaker i hus. Bortsett fra rosenkål og purre. Det tåler både snø og kuldegrader, sier Sylling.

– Norske grønnsaker som kan lagres har lang holdbarhet. Da må vi oppbevare de riktig, sier Iselin Bogstrand Sagen. Hun jobber med ernæring i OFG.

Norge har fått bedre teknologi for lagring. Det gjør at vi kan produsere friske grønnsaker året rundt, sier Sagen. Slik som tomat, salat og agurk.

– Tenk så heldig vi er som får spise ferske norske grønnsaker om vinteren.

Så mange prosenter av grønnsakene er produsert i Norge:

Slangeagurk: 79 prosent

Gulrot: 95,2 prosent

Potet: 77,8 prosent

Løk: 70 prosent

Kål: 89,60 prosent

Kålrot: nesten 100 prosent

Kinakål: 43,2 prosent

Knollselleri: 50 til 70 prosent

Purre: 50 prosent

Rosenkål: 81,5 prosent

Selleri: 73,1 prosent

Powered by Labrador CMS