Norge

Bygger hus for Hanne i India

Hanne Ekroll Løvlie var bare 30 år da hun ble drept i regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Nå ønsker familien å jobbe videre for gjøre alle de tingene Hanne ikke fikk gjort selv.

MINNES: Hanne Ekroll Løvlie døde bare 30 år gammel da bomben eksploderte i regjerings-kvartalet 22. juli. Nå vil familie og venner åpne et barnehjem i India for henne.
Publisert Sist oppdatert

Hanne Ekroll Løvlie var i ferd med å avslutte arbeidsdagen fredag 22. juli. Hun jobbet som førstekonsulent i Arbeids-departementet i regjerings-kvartalet. Det var snart helg. Hanne skulle vente ved nedgangen til garasje-anlegget på en kollega. Kollegaen skulle slutte denne dagen og levere sitt nøkkelkort til Hanne. Så eksploderte bomben. Hanne var veldig nær. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Bomben var dødelig ut til 25 meter

Et annet sted i landet sto kaffekoppene på bordet. Det var i Grimstad i Aust-Agder. Alt var klart for besøk av Hannes foreldre. Så får fetteren Jan Arthur Pedersen en telefon.

– Vi må snu. Det har vært en bombe i regjerings-kvartalet, og vi får ikke kontakt med Hanne.

Det tok dager før Hanne ble bekreftet død. Men da den endelige beskjeden kom, var Pedersen sikker. Kusinens død skulle føre noe positivt med seg.

– Jeg tenkte at det måtte komme noe godt ut av dette, sier Pedersen til NTB.

Han kjente noen som drev bistands-prosjektet Indiahjelpen. De drev allerede et hus for folk som har det vanskelig i India.

– De hadde kjøpt enda en tomt og var klar for å bygge nytt hus. Da fortalte jeg historien om Hanne til dem. De syntes det var en god idé å bygge prosjektet i hennes ånd, sier Pedersen.

Huset skal få navnet Hannes Hus. Det vil bli et barnehjem eller et barne- og mødrehjem. Pedersen planlegger huset sammen med flere andre søskenbarn, onkler og tanter. Pengene til å bygge huset skal samles blant familie og venner.

Olav og Kristi Løvlie er Hannes foreldre. De sier de er dypt rørt over søskenbarnas initiativ. Familien fra Tyristrand i Buskerud har fulgt de første ukene av terror-rettssaken fra både Grand Hotell og fra hovedretts-salen i Oslo tinghus. De synes det er fint å kunne gå videre og å jobbe for verdiene datteren sto for.

– Hanne var opptatt av å hjelpe kvinner og barn i en vanskelig situasjon. Vi tror Hanne ville vært stolt av sin familie. Dette er en veldig god måte å hedre Hannes minne på, sier faren, Olav Løvlie, til NTB.

Han synes det er fint med et prosjekt alle i familien kan engasjere seg i.

– Hanne var mye ute og reiste. Hun kom hjem med mange sterke historier om barn og kvinner i nød. Det har nok familien hørt. Hun ville vært stolt og glad for at de gjør noe av det hun ikke fikk gjøre, sier Løvlie.

I Oslo tingrett er nå hendelsene i regjerings-kvartalet ferdig gjennomgått. Familien synes det ble en verdig ramme rundt rettssaken.

– Nå ser vi framover. Når Hannes hus blir ferdig, kunne vi veldig gjerne tenke oss å besøke det. Det hadde vært spesielt morsomt om vi kunne være med på å åpne det, sier Løvlie.

Også for fetteren har Hannes Hus blitt en måte å gå videre på.

– På grunn av forskjell i alder ble jeg aldri virkelig godt kjent med Hanne. Det er veldig sårt nå. Det er fint å kunne gjøre noe sammen som familie for å hedre henne, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS