Norge

904 i politiet har blitt seksuelt trakassert det siste året

En undersøkelse viser at mange som jobber i politiet har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Det har vært fra både kolleger og ledere.

UKULTUR: Politi-direktør Benedicte Bjørnland er bekymret. 904 av de som jobber i politiet sier de har vært utsatt for seksuell trakassering.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er 904 for mange. Vi har tolerer ikke seksuell trakassering i politiet. Politiet skal være en god og trygg arbeidsplass for alle. Dette viser at vi ikke er det. Det sier Benedicte Bjørnland i en pressemelding. Hun er politi-direktør.

Direktøren ba i høst om en undersøkelse av arbeidsmiljøet i politiet. Det var etter at en studie avdekket sex-ukultur i polititet.

Les også: Han pressa kjønnsorganet mot min rumpe

Der kom det blant annet frem historier om misbruk av makt i politiet. Noen hadde byttet seksuelle handlinger mot mer gunstige vakter eller gode referanser.

Den nye undersøkelsen bekrefter det forskerne fant den gangen.

– Det mest alvorlige jeg leser, er at ti personer i politiet har blitt tvunget til seksuelle handlinger av en kollega i løpet av 2020. Det gjør vondt å høre om. Det er ti medarbeidere som er blitt utsatt for overgrep, sier Bjørnland.

– Vi vet ikke hvem disse personene er. Det er fordi undersøkelsen var anonym. Jeg ber derfor innstendig om at de anmelder overgrepene, sier politi-direktøren.

To av tre tilfeller har bare skjedd en gang. Mens en tredel av trakasseringen har vart over tid.

Kvinner er mer utsatt for dette enn menn. Kvinner under 40 er spesielt utsatt. I denne gruppen har 13 prosent opplevd ett eller flere tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet.

I 71 prosent av tilfellene er det en kollega som har trakassert. I 28 prosent av tilfellene er overordnede.

Powered by Labrador CMS