Kultur
Ser ikke poenget med film i USA
Norsk filmstjerner drømmer om å dra til USA. Men europeisk film er mer enn en stige for å komme dit, mener regissør Luc Dardenne.

Fredag kommer filmen «To dager, én natt» på norske kinoer. Den er regissert av belgiske Luc Dardenne. Han er 60 år gammel.
For tiden er det Amerika-feber i norsk film. Flere norske filmstjerner har gjort det bra i filmer i USA. De drømmer om en karriere videre der. Nyhetsbyrået NTB treffer Dardenne i festivalbyen Haugesund. Dardenne ser selv ingen grunn til å søke seg til USA.
– Mange mener at det å lage film i Europa kun er et trinn på stigen til filmbyen Hollywood i USA. Det mener ikke jeg. Selv om vi har hatt sjanser nok til å prøve oss der, har vi aldri sett poenget, sier han.
Han har laget «To dager, én natt» sammen med storebroren Jean-Pierre.
De to kalles «Les Dardennes». De har gjort suksess i filmbyen Cannes i Frankrike. Der er det en stor filmfestival hvert år. Så sent som i 2011 vant de prisen Grand Prix med filmen «Gutten med sykkelen». De har også vunnet prisen gullpalme for filmene «Rosetta» og «Barnet».
I den nye filmen er temaet å miste jobben. Vi følger Sandra. Hun forsøker desperat å få kollegene sine til å droppe ekstra lønn i bonus. På den måten kan hun selv få fortsette i jobben sin. Sandra spilles av franske Marion Cotillard.
– Vi bor i en region hvor det å mangle jobb er veldig interessant. 23 prosent av de unge hos oss er arbeidsledige, forklarer Dardenne.
Han sier at stedet der brødrene spilte inn filmen, er der de vokste opp. Det er byen Seraing.
– Vi husker det som blomstrende og full av liv. Men det var helt forandret da vi vendte tilbake. Alt hadde liksom rast sammen. Vi ville prøve å finne ut hva som var skjedd, hvorfor det var blitt sånn, sier han.
Dardenne forteller at de begynte å skrive historien til filmen tidlig på 2000-tallet. Så la de teksten til side. Straks krisen i økonomien kom, tok han den fram igjen.
Dardenne tror heller ikke det er tilfeldig at Cotillard har fått skryt for skuespillet sitt.
– Da vi møtte henne, var det kjærlighet ved første blikk. Hun hadde nøyaktig det vi var på jakt etter til rollen. Marion er en sånn type som elsker å teste ulike ting med utseendet sitt. Det måtte hun for å passe inn i universet vårt. Om hun hadde vært opptatt av å se ut på en spesiell måte, kunne vi ikke ha brukt henne, sier han.
– Ender historien om Sandra lykkelig?
– For oss handler dette om en kvinne som reiser seg etter å ha ligget nede. Hun er uten selvtillit, og føler at hun ikke har noe å gi. Hun gjør ting med mer energi mot slutten. På det viset er hun uansett vinneren, sier Dardenne.