Kultur
Kvinner som tar hevn
Finn fram din indre kjerring, oppfordrer forfatter Helene Uri. Torsdag kommer hennes roman «Kjerringer» på papir og lydbok.

Helene Uri har skapt uro før. Det var da hun skrev om miljøet blant akademikerne. Nå er det feminisme det handler om. For likestilling har vi langt fra fått, mener Uri.
Uri har samlet opp irritasjon over lang tid. Resultatet er boka «Kjerringer».
I romanen lar hun menn som tar for stor plass, få som fortjent. Utro menn, voldelige menn, menn som tar æren for kvinners arbeid og menn som tafser på alt for unge jenter. De får alle som fortjent. Boken handler om fire kvinner. De møtes på et latinkurs. Men de forstår snart at de deler noe mer. De har lyst på hevn. Dermed går Ella, Celeste, Jenna og Frøydis igang. De bruker alt fra søte klistermerker til avførings-middel og saks som våpen, skriver nyhetsbyrået NTB.
I boka er det ikke fritt for trolldom. En av romanens heltinner er Jenna. Hun er en slags heks. Det er også hun som sørger for at de fire danner en gruppe for å ta hevn. Med svarte fløyels-kapper og smarte hoder tenker de ut sine litt onde planer. Uri hadde mye moro da hun skrev.
– Jeg tror ikke så mange vil la seg provosere av disse damene. Og dessverre, de virkelige drittsekkene vil nok aldri lese denne boken. Det er de som burde lese den. Men kanskje kan vi snike inn en stabel i bokhandelen ved siden av krim og Hamsun. Da kan det jo hende at en og annen makt-mann tilfeldigvis tar feil bok med seg på forretnings-reise, humrer hun.
Romanen kan bringe tankene til TV-seriene «Frustrerte fruer» og «Sex og singelliv». Fire kvinner som blir sterke sammen er ikke noe nytt. Det har også TV, film og bøker hatt. Og Uri forteller at hun ikke ville gjøre det samme som andre har gjort. Derfor jobbet hun hardt med å skape sine helt egne karakterer. De måtte på plass før hun begynte å skrive romanen.
– Jeg håper det er både spennende og underholdende lesning. Men jeg håper og tror at det er disse kvinnene som bærer fortellingen, sier hun til NTB.
Hun har ikke skrevet boka mest for å skape debatt.
– Men kan jeg skape litt mer bevissthet om likestilling, så blir jeg jo veldig fornøyd. For helt likestilling har vi ikke fått. Det ser du i måten menn bruker språket og holdningene de har. Dessuten tjener de fortsatt mer enn oss og blir hørt mer. Det er mange ting vi fortsatt kan jobbe med, sier forfatteren.
– Hvilken av de fire kvinnene i romanen liker du best?
– Kanskje Celeste. Hun er den kvinnelige Don Juan'en. Hun forfører menn, men plager ikke seg selv med dårlig samvittighet. Hun lar være å ringe dagen derpå, for å si det slik. Og hun trives godt i sin rotete og støvete leilighet. Har vi ikke et og annet å lære av henne? ler Uri.