Kultur
Kongeparet reiser Norge rundt
Kongen og dronningen har vært på tronen i 25 år. Det feires med en reise langs kysten. Ikke alle har lyst til å betale for festen.

Seks norske byer gjør seg klare til fest. De får besøk av kongen og dronningen.
Kong Harald og Dronning Sonja har jubileum. De har vært konge og dronning i 25 år. Det skal feires. Lørdag starter reisen. I 10 dager får folk langs hele kysten mulighet til å se kongeskipet Norge. I seks byer blir det fest.
Kongen og Dronningen har besøkt mer enn 400 steder i Norge. De synes det er viktig å møte og snakke med folk. Derfor ønsket de å gjøre dette på feiringen også.
Reisen starter med en hagefest på restauranten Skansen i Tromsø lørdag. 300 gjester er invitert. Seinere på dagen blir det feiring for alle på torvet i byen.
Kongeparet skal også besøke Bodø, Trondheim, Bergen og Stavanger. 29. juni skal de være fremme i Kristiansand.
I hver by blir det hagefest. Kongeparet har vært med på å velge gjestene. Gjestene skal represtentere alle typer folk i landet. Derfor har rundt 2.000 personer fått invitasjon av kongen og dronningen. De ante ingenting om dette.
– Da jeg så invitasjonen tenkte jeg «oi shit! », sier Ronja til Avisa Nordland. Hun kommer fra Valnesfjord i Fauske.
Johnny Angelund er sjef for festivalen Karmøygeddon. Han skal være gjest på festen i Stavanger. Angelund ble overrasket da han fikk invitasjon.
– Jeg trodde det var noe reklame. Jeg åpnet brevet, begynte å lese og tenkte at her er det noen som har funnet på noe tull. Det gikk en hel time før jeg forsto at dette er sant, sier han til Radio 102.
Kongehuset er med på å betale feiringene. Men også myndighetene i områdene må betale. Ikke alle liker dette.
– Det er hyggelig at de vil komme, men ikke hyggelig at Stavanger kommune skal måtte betale 1 million kroner, sa Eirik Faret Sakariassen til nrk.no. Han er gruppelever for Sosialistisk Venstreparti (SV).
Det ble enda mer bråk i Kristiansand kommune. Kommunen ba lærlinger søke jobb for å servere på festen. De skulle ikke få betaling.
– Hvis jeg var en ung fotballspiller og fikk sjansen til å spille med landslaget, så hadde jeg syntes det var gøyalt, sa Ole Wilhelm Svendsen til nrk.no. Han er kommunikasjonsrådgiver hos fylkesmannen.
Men flere var uenige. Lærlinger skal ikke jobbe gratis, sa Odd Asle Abildsnes. Han er leder i Fellesforbundet i Vest-Agder.
– Skal man nå begynne å si at folk skal jobbe for selve opplevelsen i Dyreparken eller Kongeparken? Jeg tviler på politikerne stiller opp gratis, sa Abildsnes.