Kultur

Ingen jul uten Knoll og Tott

Nordmenn elsker Knoll og Toll og Stomperud. I år er det 100 år siden tradisjonen med julehefter startet.

JULING: Igjen havner de to barna Knoll og Tott i trøbbel i årets julehefte. Mange nordmenn synes ikke det blir jul uten tegneserier. Disse juleheftene fyller i år 100 år.
Publisert Sist oppdatert

Folk elsker å lese tegneserier i jula. Hvert år kjøper vi halvannen million slike julehefter. Dette er en tradisjon som er spesiell her til lands. Stadig kommer det også nye julehefter. De konkurrerer med 100-åringene Knoll og Tott.

Aller flest kjøper de heftene vi har hatt lengst. Det er Knoll og Tott og Stomperud. Heftene Pondus, Fiinbeck & Fia og Blondie kommer et stykke under på lista over salg. Av de nye heftene, er det Pondus som selger best.

Haakon W. Isachsen er redaktør i forlaget Edmont. Han har skrevet boka «Juleheftenes historie». Han håper ikke folk blir lei julehefter fordi det blir stadig flere av dem.

– Faren er at tradisjonen vannes ut når det blir så mye å velge mellom. På den annen side kan det hende det store utvalget er med på å holde tradisjonen levende. Det er noe for enhver smak i hyllene i butikken, sier Isachsen til nyhetsbyrået NTB.

Men folk vil ha de samme juleminnene igjen.

– Ja, folk skal ha de titlene de selv vokste opp med. Det er de bladene de husker fra egen barndom. Derfor kan også trendene forandre seg over tid. Kanskje er det en gang i fremtiden Pondus og Nemi de eldre sikrer seg til jul, sier han.

1911 kom heftet «Knold og Tot i skole». Det var det første juleheftet. De to pøblene er like rampete i dag. De får like mye juling i årets julehefte. I heftene har flere roller som ikke blir sett på som like naturlige i dag. Men det bryr ikke folk seg om.

– Blondie er husmor. Knoll og Tott får juling. Det er nesten som en gammel Charlie Chaplin-film. Folk godtar at det er måten de er skrevet på, sier Isachsen.

Han tror det ble viktig for nordmenn å lage egne, særnorske tradisjoner. Det var særlig viktig etter andre verdenskrig.

– Stomperud-serien handler om ting som går jo rett inn i den norske folkesjelen. Det handler om å reise hjem til jul. Hjem til bygda, til tradisjoner og alt det velkjente og hjemlige, mener Isachsen.

Forlaget Egmont har 35 julehefter i år. 14 er laget av norske serieskapere. Men det er også mange amerikanske humorserier. For mange er ikke stemningen i jula hel uten en dose Disney.

Også «Vangsgutane» har holdt på lenge. Heftene kan feire 70-årsjubileum i år.

Powered by Labrador CMS