Kultur
Bygningen på Eidsvoll klar for fest
Bygningen på Eidsvoll har blitt pusset opp. Det var der Norge fikk sin Grunnlov. Nå er den klar for jubileum.

Bygningen på Eidsvoll ser nå ut som den gjorde i 1814. Den har blitt restaurert, pusset opp slik den var før.
– Det er gjort et stort arbeid med oppussingen. Arbeidet er det grundigste og største i Norden i dag. Nå er bygningen på Eidsvoll nesten som den var i 1814. Så lik har den ikke vært på 200 år, sier Geir Thomas Risåsen. Han er konservator med ansvar for bevaringen av bygningen på Eidsvoll.
Huset blir åpnet for publikum tirsdag 18. februar.
Statsbygg har samarbeidet med Riksantikvaren og museet Eidsvoll 1814 med å pusse opp bygningen. De hadde planlagt at det skulle koste 384 millioner kroner. Men det kostet bare 350 millioner kroner.
– Dette har vært et drømme-prosjekt. Det har gått bra med tiden, hvordan ting har blitt gjort og hva det har kostet, sier Hege Njaa Aschim. Hun er kommunikasjons-direktør i Statsbygg.
Rikssalen ligger i andre etasje i Eidsvoll-bygningen. Salen er ikke så stor. Den ser annerledes ut etter restaureringen. Hele bygningen har vært pusset opp tre ganger før. Den siste gangen var i 1964. I en restaurering skal huset se så likt ut som det gjorde i 1814. Det mener Statsbygg og Eidsvoll 1814 at ikke ble gjort så bra i 1964.
Rikssalen var ikke ferdig i 1814. Salen var en byggeplass.
– De som har restaurert før, har laget det penere enn det var. Den var uferdig, og sånn er den nå, sier Erik Jondell. Han er direktør i Eidsvoll 1814. Det sier han til nyhetsbyrået NTB.
I Rikssalen er to rader av benker borte. Én på hver side av rommet.
– Vi har sett salen med tre rader av benker. Det er fordi det ser sånn ut i Oscar Wergelands maleri. Det er kjent og henger i stortings-salen. Men vi har funnet én som forteller at det bare var to rader av benker på hver side, sier Jondell.
Bygningen på Eidsvoll var hoved-bygningen på Eidsvold Værk. Eidsvold Værk ble kjøpt av Carsten Anker i 1794. Han begynte å bygge ut. Det gjorde han fra 1796 til 1802. Anker flyttet inn i 1811.
– Huset var spesielt. Det var et av landets største på 620 kvadratmeter. Det var også et av de mest moderne private boligene, sier Geir Thomas Riksåsen.
Mange av rommene som er blitt pusset opp, er i knall blått, gult og grønt. Det var moderne i Europa i begynnelsen av 1800-tallet. Fargene måtte være sterke for å synes i det dårlige lyset de hadde. Det forteller Riksåsen.
Han forteller at det er vanskelig å få alt riktig. Det tar også lang tid. Til oppussingen har de trengt flinke folk. Blant annet har de laget de fine tapetene i mange av rommene.
Bygningen har også blitt pusset opp utvendig. Huset er malt på nytt. Det er brukt grå linolje-maling. De store vinduene i Rikssalen har fått nye, store glass-ruter. Før var det vinduer med små ruter der. Grunnmuren er pusset og malt grårosa. Det er gjort for å få det til å ligne sandstein.
Også kjelleren er ordet slik at den er som den var i 1814. Fra tirsdag er det jubileums-uke. Da kan publikum komme og besøke bydningen på Eidsvoll hver dag.
Søndag kommer konge-paret og kronprins-paret, statsministeren og stortings-presidenten på besøk. 200-års-jubileet for Grunnloven starter klokken 20.14. Det er et ute-arrangement som blir sendt på NRK TV.
Les mer: Elever får gave av Stortinget