Kultur
Åpner nye dører
Ulike personer som går inn i ulike rom. Forfatter Mikkel Bugge ville gjøre noe nytt med romanen «Gå under jorda».

Boka «Gå under jorda» handler om mange mennesker. Vi møter blant annet en jente som blir med biologi-læreren sin på en reise til Jugoslavia. Der er det krig. Vi møter en reporter i kanalen TV 2. Hun blir veldig opptatt av bildet av et lik. Og vi får også bli med bak kulissene i teater-verdenen. En dramatiker skjuler en forbrytelse i sitt mest kjente teaterstykke.
– I boka kan vi lese om ei lita jente som går inn i andres hus. Hun ser på dem når de sover. Arbeidet med boka startet der. Og det å gå inn i ulike rom kommer igjen flere steder i romanen. Jeg har villet åpne dører som du kanskje ikke vanligvis åpner i en roman, sier Bugge.
LES OGSÅ: Hun fikk Nordisk Råds litteraturpris
Han skriver om den lille, norske hverdagen i lærerværelset. Og det hektiske livet i en nyhets-redaksjon. Han setter det lille opp mot det store. Som for eksempel forbrytelser mot menneskeheten.
Bugge innrømmer at han har valgt en vanskelig måte å skrive bok på.
– Jeg måtte bruke mange ark for å få laget et «kart» over hvordan alt skulle henge sammen. Det er ikke en enkel historie. Det siste jeg ville var at leserne skulle føle at dette er noe jeg rasket sammen.
Boka kommer ut på Forlaget Oktober.
Bugges roman kan sammenlignes med det moderne liv. Mange inntrykk fra den store verden møter oss hele tiden. Samtidig må vi også forholde oss til vår egen «lille» hverdag.
– Det er komplisert. I dag har vi så mange roller. Mange forandrer livet underveis. De skiller seg eller reiser til utlandet. Vi lever på en måte flere liv, sier Bugge.
LES OGSÅ: Billig-bøker til folket
Bugge skriver også om forskning i «Gå under jorda».
– Jeg synes det finnes så mye interessant forskning. Den handler om å forstå mennesker på en annen måte enn det som er vanlig i psykologien og litteraturen. For eksempel så finnes det forskning på at ensomhet er smittsomt. Får du deg en ensom venn, så blir du faktisk mer ensom selv. Det mener i hvert fall noen forskere. Slike ting synes jeg er veldig interessant, ler forfatteren.
Han sier nysgjerrighet er det viktigste redskapet han har.
– Jeg bruker internett. Og folk som kan noe annet enn meg. Jeg er kjent som en masekopp.
LES OGSÅ: Toppår for Forlaget Oktober
Han skriver om mange mennesker i «Gå under jorda». Men han var kanskje mest opptatt av nyhets-reporteren Veslemøy.
– Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i henne. Hun er flink til det hun gjør. Men hun bærer på et savn etter noe mer. Hun savner det å bli virkelig berørt av noe. Og så opplever hun å bli berørt. Men da aner hun ikke hvordan hun skal håndtere det.